Ivana Stefanović

Senior Lawyer

Kontakt

Tel: +381 11 3285 175

Faks: +381 11 3285 198

ivana.stefanovic@tsg.rs

Kancelarija u Beogradu

Carice Milice 3, 11000 Beograd, Srbija

19. 09. 2016.

Vodič kroz pravila o zapošljavanju, kretanju i boravku stranaca u Srbiji

Newsletter 93

Kako ima mnogo nedoumica u vezi sa zapošljavanjem, kretanjem i boravkom stranaca u našoj zemlji, u ovom tekstu dajemo kratki pregled osnovnih pravila. 

Pod pojmom stranca podrazumeva se svako lice koje nema državljanstvo Republike Srbije. Srpsko zakonodavstvo poznaje posebna pravila za strane državljane koji se tiču njihovog kretanja, boravka i zapošljavanja u RS. 

1.     Kretanje i boravak stranaca u RS 

Osnovna obaveza stranca i lica koje pruža usluge smeštaja strancu je da izvrše prijavu boravka nadležnoj policijskoj upravi u roku od 24h od dana ulaska u Srbiju (prijava boravišta ili “beli karton”). 

U pogledu samog boravka u RS, Zakon o strancima (ZOS) poznaje sledeće vrste boravka:

1) boravak u trajanju do 90 dana,

2) privremeni boravak i

3) stalno nastanjenje 

Načelno, stranci mogu boraviti u RS do 90 dana bez vize, ali postoje izuzeci u kojima nije moguće ući u RS bez prethodno izdate vize. Ovo opšte pravilo o dužini boravka ne važi ni u slučaju kada sam osnov boravka nužno implicira i posedovanje privremenog boravka (npr. radno angažovanje). 

Privremeni boravak se odobrava strancu koji namerava da boravi u RS duže od 90 dana po nekom od sledećih osnova:

« Ceo tekst možete pročitati u PDF fajlu

TSG