TSG :Employment Talks: Nagrađivanje zaposlenih i skraćena radna nedelja

Dana 12. 04. 2022. godine održan je TSG :Employment Talks: radni doručak na temu

„Nagrađivanje zaposlenih i skraćena radna nedelja“

 

u organizaciji Advokatske kancelarija TSG Advokati Beograd Srbija i Švajcarsko-srpske trgovinske komore (SSCC). Za događaj je vladalo veliko interesovanje, održan je u hotelu „Zepter“ u Beogradu, uz prisustvo velikog broja zvanica iz privrede, naročito IT i HR industrije, kao i konsultanata u oblasti finansija, advokata i in house pravnih savetnika iz brojnih kompanija koje posluju u Srbiji.

Teme seminara su vrlo aktuelne, pa je radni doručak bio sjajna prilika da se o njima više govori. Pitanje skraćene radne nedelje vrlo je prisutno kao tema u svetu, ali i u Srbiji, pa je jako važno razumeti koji su to uporedno pravni modeli aktuelni, te kako ukrstiti savremene poslovne potrebe i tendencije sa postojećom regulativom u Srbiji, u cilju razumevanja kakav je model uopšte moguće primeniti na radno okruženje u našoj zemlji.

Pored toga, na doručku je bilo reči i o prednostima takvog modela koje nam donose iskustva iz zemalja gde su ovi modeli (u različitim oblicima) primenjeni. Sa druge strane, nagrađivanje zaposlenih stalno je prisutna tema, uz trenutno povećano interesovanje za razumevanje mehanizma koji se tiče mogućnosti sticanja udela/akcija u društvu, koje je uvedeno kao deo regulatornih promena skorim izmenama Zakona o privrednim društvima. Naposletku, celoj prezentaciji dat je i poreski kontekst, pri čemu  su učesnici mogli da čuju koji su to najvažniji, trenutno postojeći, a ujedno i novi poreski podsticaji koji su na raspolaganju kompanijama kod zapošljavanja mladih, kao i kod istraživanja i razvoja. Takođe, bilo je reči, i o oslobođenju od plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana za mlađe od 40 godina, kao i o proširenju olakšice za novonastanjene obveznike i na godišnji porez na dohodak građana.

Na radnom doručku, o skraćenoj radnoj nedelji i nagrađivanju zaposlenih, govorile su članice TSG tima, Partner Ivana Stefanović i Senior Lawyer Aleksandra Rajić, koje su učesnicima skupa predstavile ove teme, kako kroz uporednopravne aspekte i prizmu regulative u Srbiji, tako i kroz iskustva i primere iz prakse. O poreskim aspektima govorio je naš gost-predavač, sjajni dr Svetislav Kostić, vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je na najbolji način predstavio nove poreske olakšice, takoreći „iz prve ruke“, s obzirom na činjenicu da je i sam učesnik u velikom broju procesa regulatornih izmena poreskog zakonodavstva u našoj zemlji.

Zahvaljujemo se predavačima, našem dragom gostu dr Svetislavu Kostiću, Švajcarsko-srpskoj trgovinskoj komori, kao i svim prisutnim učesnicima.

Foto galerija

TSG