SRBIJA: Rad u uslovima vanrednog stanja

Informišemo Vas da je Uredbom Vlade Republike Srbije o merama u vanrednom stanju (Sl. Glasnik br. 31/2020) od 16.03.2020. godine, propisana dužnost Poslodavaca da radi sprečavanja širenja virusa COVID-19, proces rada organizuju tako da zaposleni rade od kuće, a ukoliko proces rada zahteva rad iz poslovnih prostorija da je neophodno da se ispoštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze (ograničen broj ljudi u prostoriji, korišćenje zaštitnih maski i sl.).

U tom smislu, ukoliko zaposleni rade u poslovnim prostorijama potrebno je da se proveri ispunjenost i poštovanje svih potrebnih mera sa licima za bezbednost i zdravlje na radu.

Ukoliko zaposleni rade od kuće a proces rada od kuće nije definisan opštim aktima ili ugovorom o radu, neophodno je da se pojedinačnim rešenjima uredi rad zaposlenih od kuće, definiše radno vreme, način vršenja nadzora na radom, kao i da poslodavac vodi evidenciju o zaposlenima koji rade od kuće.

Za potrebe primene Uredbe i pripreme neophodne dokumentacije, budite slobodni da nas kontaktirate za bilo kakvu podršku i pomoć po ovom pitanju.

Ukidanjem vanrednog stanja uvedenog usled pandemije virusa COVID-19 u Republici Srbiji dana 06.05.2020. ova Uredba je stavljena van snage. Više o tome ovde

TSG ADVOKATI

TSG