TSG učestvovao u izradi CBBL priručnika Zadržavanje prava svojine u svetu

TSG tim je dao svoj profesionalni doprinos učešćem u izradi priručnika Zadržavanje prava svojine u svetu, na nemačkom jeziku, u izdanju CBBL i izdavačke kuće Mendel.

Sa velikim zadovoljstvom objavljujemo da je priručnik Zadržavanje prava svojine u svetu – pravna praksa iz 32 zemlje, na nemačkom jeziku, objavljen i dostupan – kako poslovnoj zajednici, tako i naučnoj i stručnoj javnosti.

Priručnik predstavlja rezultat predanog rada pod uredništvom prof. dr Burgharda Pilca, a sastoji se od izveštaja iz 32 zemlje sveta prikupljenih od kolega iz nemačko-govornih advokatskih kancelarija koje čine deo CBBL mreže (Cross Border Business Lawyers). Osnovna ideja priručnika je da se na pregledan način ukaže na položaj instituta zadržavanja prava svojine (onako kako je on shvaćen u nemačkom pravu) u odnosu na određene jurisdikcije sveta, uz pregled dostupnih sredstava obezbeđenja u tim jurisdikcijama.

Advokatska kancelarija TSG, kao ekskluzivni partner CBBL za Republiku Srbiju, uzela je učešće u izradi ovog priručnika. Naš Managing Partner, advokat Ljubica Tomić, napisala je detaljnu analizu pravnog fenomena zadržavanja prava svojine u srpskom pravu. Ovo podrazumeva analizu modaliteta, dejstava, preduslova, obima obezbeđenja, rokova kao i tipskih klauzula. Dodatno, analiza obuhvata i druga stvarnopravna sredstva obezbeđenja dostupna u pravnom sistemu Republike Srbije.

Značaj priručnika sa ovakvom temom i temeljnim pregledom velikog broja jurisdikcija za nemačku privredu veoma je veliki. Naime, za nemačke prodavce zadržavanje prava svojine predstavlja često korišćeno sredstvo obezbeđenja zajmova. To je slučaj i kod izvoza. Uopšteno uzev, na pitanje sticanja i dejstava prava svojine primenjuje se nacionalno pravo države u kojoj se predmet nalazi. Prilikom izvoza to je uglavnom pravo kupca. Iz tog razloga je za nemačke izvoznike (prodavce) od velikog značaja da budu upoznati sa karakteristikama  zadržavanja prava svojine u pravnim sistemima sa kojima posluju, kao i sa različitim stvarnopravnim sredstvima obezbeđenja.

Priručnik je izdala nemačka izdavačka kuća Mendel, specijalizovana za spoljnotrgovinska pitanja, a sve u saradnji sa CBBL.

Priručnik je moguće naručiti putem veb-stranice izdavačke kuće Mendel: http://www.mendel-verlag.de/produkt/eigentumsvorbehalt. Zvaničnom CBBL saopštenju povodom objavljivanja priručnika moguće je pristupiti putem sledećeg linka: https://www.cbbl-lawyers.de/presse/artikel/eigentumsvorbehalt-weltweit-rechtliche-praxis-in-32-laendern/

Radujemo se još jednom uspešno realizovanom projektu, koji će nemačkim privrednicima omogućiti bolje razumevanje srpskog pravnog sistema. Advokatska kancelarija TSG pruža pravnu podršku investitorima u Srbiji sa nemačkog govornog područja već 22 godine.

E-flajer sa svim informacijama o priručniku i postupku naručivanja

TSG ADVOKATI

TSG