Kontakt

Tel: +381 11 3285 153

Faks: +381 11 3285 198

office@tsg.rs

Kancelarija u Beogradu

Carice Milice 3, 11000 Beograd, Srbija

19. 05. 2016.

Promene u postupku dodele podsticajnih sredstava 

Newsletter 88

Šta se menja u procesu dodele podsticajnih sredstava?

Sredinom marta (12. marta 2016. god.) stupila je na snagu nova Uredba o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija i ona sadrži nekoliko bitnih novosti u odnosu na prethodne uredbe.

Nova Uredba izostavlja zabranu davanja podsticajnih sredstava u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i ribolovu, pa se može očekivati će ubuduće i oni koji rade u ovim oblastima moći da konkurišu za ova sredstva.

Važna promena odnosi se i na način merenja nivoa (ne)zaposlenosti jer će se pod novim radnim mestom podrazumevati isključivo neto povećanje broja zaposlenih domaćih državljana. Do sada, podsećamo, nije bilo izričito propisano da zaposleni mora biti domaći državljanin.

U pravnom pogledu značajna izmena je i to što se uvodi i nova kategorija “period garantovanog ulaganja i zaposlenosti” koji je do sada pominjan samo u ugovoru, a ne i u Uredbi. Sada kada je deo uredbe, ovaj period (koji obično obuhvata tri tj. pet godina, zavisi od ugovora) ne može više biti predmet pregovora. Podsećamo da “period garantovanog ulaganja i zaposlenosti” obuhvata vreme nakon realizacije investicionog projekta tokom kog korisnik sredstava ima određene obaveze.

Nova Uredba uvodi i pojam “ulaganje od lokalnog značaja” (dosadašnja je poznavala samo “ulaganje od posebnog značaja za Republiku Srbiju”) i to upućuje na mogućnost lokalne samouprave da svojim programom lokalnog ekonomskog razvoja definiše kriterijume po kojima ulaganje na njenoj teritoriji jeste “ulaganje od lokalnog značaja” (to je ulaganja koje ne ispunjava sve kriterijume iz Uredbe).

Ceo tekst možete pročitati u PDF fajlu

Preuzmite PDF

TSG