Predrag Groza

Partner

Kontakt

Tel: +381 11 3285 153, Mob.: +381 63 27 99 12

Faks: +381 11 3285 208

predrag.groza@tsg.rs

Kancelarija u Beogradu

Carice Milice 3, 11000 Beograd, Srbija

04. 03. 2020.

Srbija dobila novi Zakon o žigovima

Newsletter 120

Usvajanjem novog Zakona o žigovima, Republika Srbija je nastavila da usklađuje domaće propise u oblasti intelektualne svojine sa direktivama Evropske unije. Više o tome možete pročitati u našim Newsletter-ima broj 111  i 118.

Zakon o žigovima uvodi dosta novih rešenja u sistem nacionalne zaštite žigova, a ovom prilikom ukazaćemo na određena rešenja koja su nama bila posebno interesantna.

1. Izgled (predstavljanje) znaka

Zakon o žigovima više ne propisuje pravilo da se žigom može zaštiti samo onaj znak koji se može grafički predstaviti. Time se zapravo otvara prostor za mogućnosti koje nude savremene tehnologije, odnosno znak mora da bude izražen, putem bilo kojih znakova, na način koji omogućava njegov prikaz u Registru žigova odnosno koji omogućava javnosti i nadležnim organima da jasno i precizno razumeju šta je predmet zaštite.

U svetlu ove novine, ostaje nam da sačekamo prve prijave za potpuno nove vrste žigova, poput zvučnih žigova, žigova koji se sastoje od slika u pokretu, multimedijalnih žigova, itd.

2.  Prigovor protiv prijave žiga

Jedno od svakako najznačajnih novina koju novi Zakon o žigovima donosi jeste uvođenje postupka prigovora (tzv. opozicije), koji već duži niz godina postoji u sistemima evropskih država.

Suština ovog prigovora jeste da se zainteresovanim licima (tačnije, nosiocima ranijeg prava) pruži mogućnost da se suprotstave registraciji određenog žiga, u zakonom propisanom postupku, ukoliko smatraju da predmetna registracija ugrožava ili povređuje njihova prava i interese.

 

Ceo tekst možete pročitati u PDF fajlu

Preuzmite PDF

TSG