Održan seminar: „Izmene Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca – Dileme i izazovi u praksi“

U Beogradu je, 14. marta 2024. godine, u hotelu „Holiday Inn“, održan TSG :Employment Talks: radni doručak u organizaciji Advokatske kancelarije TSG Advokati Beograd, Slovenačkim poslovnim klubom i CANSEE kanadsko-srpskim poslovnim udruženjem  na temu:

 Šta nam donose izmene Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca?
Dileme i izazovi u praksi

Radni doručak održan je uz prisustvo predstavnika nadležnih državnih organa i velikog broja zvanica iz raznih privrednih sektora, ali i stranih ambasada, konsultanata i pravnih savetnika.

O ovoj veoma aktuelnoj temi, koja uključuje izmene u regulisanju imigracionog statusa stranaca u Republici Srbiji i primerima iz prakse govorili su:

Zorica Vulić – (Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kabinet ministra i policijski službenik Uprave granične policije)
Radojka Krsmanović – (Ministarstvo unutrašnjih poslova, šef Odseka za privremeni boravak i stalno nastanjenje u Odeljenju za strance)
Ivana Čikarić i Katarina Denčić – (Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektor za rad i zapošljavanje)
Biljana Marić – (Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu)

Događajem je moderirala član TSG tima, advokat partner Ivana StefanovićNa samom početku, napravljen je osvrt na razloge i glavne motive donošenja izmena, koji se ogledaju u usklađivanju srpskog zakonodavstva sa direktivama EU, liberalizacije postupka zapošljavanja stranaca i jačanja konkurentnosti tržišta rada u Srbiji.

Tokom izlaganja, uz veoma živu diskusiju i interaktivnu razmenu mišljenja i iskustava sa učesnicima seminara, detaljno su izložene izmene i dopune navedenih zakona koje se pre svega ogledaju u promenama u procesu odobravanja privremenog boravka i zapošljavanja stranaca. Učesnici su imali priliku da od panelista, koji poseduju značajno iskustvo u ovoj oblasti, čuju o novim pravilima za radno angažovanje stranaca u Srbiji i sa njima razmene dileme i izazove iz prakse. Nakon predavanja, u neformalnoj atmosferi nastavljen je razgovor o svim otvorenim pitanjima i očekivanjima o rezultatima koje će promene doneti.

Foto galerija

TSG ADVOKATI

TSG