Kako radi treća smena u uslovima policijskog časa?

Usled pandemije koronavirusa u sredu, dana 18. marta 2020. godine stupila je na snagu Naredba o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije koja je objavljena u „Sl. Glasnik RS“, br. 34/2020 (dalje: Naredba). Naredbom se zabranjuje svim licima izlazak van stanova, prostorija i objekata za stanovanje u stambenim zgradama i izvan domaćinstva (okućnica) u periodu od 20.00 do 05.00 časova. Naglašeno je da će se nepoštovanje zabrane kazniti u skladu sa Krivičnim zakonikom.

Navedenom zabranom su obuhvaćeni i zaposleni kod poslodavca koji proces rada organizuje noću odnosno izvan okvira dozvoljenog vremena kretanja. Predviđeno je da se zabrana ne odnosi na lica kojima Ministarstvo unutrašnjih poslova izda dozvolu za kretanje.

Privredna komora Srbije je danas uputila poziv privrednicima na teritoriji Republike Srbije da se prijave i da dostave podatke o svojoj kompaniji, kako bi kompanije koje proces rada organizuju izvan okvira vremena dozvoljenog kretanja odnosno treću smenu obezbedile dozvole za svoje radnike da neometano mogu da obavljaju svoje radne obaveze.

Neophodno je pribaviti licu dozvolu za kretanje kako bi se organizovao rad u trećoj smeni odnosno izvan okvira dozvoljenog vremena i na taj način izbeglo potencijalno kažnjavanje predviđeno Krivičnim zakonikom. Kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova radi dobijanja informacije o postupku pribavljanja navedene dozvole i saopšteno nam je da je zauzimanje stava u pogledu procedure dobijanja dozvole u toku.

TSG tim će vas obaveštavati u kontinuitetu o novostima na ovu i druge relevantne  teme tokom vanrednog stanja u Republici Srbiji koje je uvedeno zarad sprečavanja širenja koronavirusa.

Budite slobodni da nas kontaktirate u slučaju da imate dodatna pitanja.

Ukidanjem vanrednog stanja uvedenog usled pandemije virusa COVID-19 u Republici Srbiji dana 06.05.2020. ova Naredba je stavljena van snage. Više o tome ovde

TSG ADVOKATI

TSG