Kada zaposleni mogu očekivati naknadu zarade u iznosu od 100%?

U cilju zaštite zaposlenih koji su oboleli od koronavirusa ili se nalaze u izolaciji/samoizolaciji zbog neposrednog izlaganja riziku radi obavljanja radnih obaveza, Vlada Republike Srbije uputila je preporuku svim poslodavcima da gore navedenim zaposlenima obezbede naknadu zarade u iznosu od 100% za vreme privremene sprečenosti za rad.

Praktično, ukoliko ne postoji uzročno-posledična veza između oboljenja od koronavirusa, odnosno izolacije/samoizolacije zaposlenog i neposrednog izlaganja riziku radi obavljanja radnih obaveza, zaposleni će ostvarivati pravo na naknadu zarade u iznosu od 65%, a ne 100%.

Na koji način će poslodavci zaposlenima obezbeđivati naknadu zarade u iznosu od 100%?

Za prvih 30 dana odsustva sa rada zbog privremene sprečenosti za rad, poslodavci treba da isplate naknadu zarade u celosti iz svojih sredstava.

Počev od 31. dana odsustva sa rada zbog privremene sprečenosti za rad, poslodavci mogu da isplate naknadu zarade tako što će iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbediti zakonom propisani iznos naknade zarade, a iz svojih sredstava obezbediti razliku do visine od 100% osnova za naknadu zarade, što znači 35%.

Ističemo da navedena preporuka nema obavezujući karakter, te su poslodavci i dalje samostalni u odlučivanju u kom iznosu će biti isplaćivana naknada zarade zaposlenima u slučaju privremene sprečenosti za rad (najmanje 65%, u skladu sa zakonom).

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenih za vreme trajanja epidemije koronavirusa, više informacija možete pronaći ovde

Za sva pravna pitanja u vezi sa razvojem i posledicama COVID-19 pandemije u Srbiji obratite nam se direktno preko našeg Corona helpdesk servisa: covid-19_info@tsg.rs

TSG