AHK panel „4 meseca primene izmenjenih propisa o strancima – izazovi u praksi“

U organizaciji Pravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija), 29. maja 2024. godine, održana je panel diskusija:

 „Četiri meseca od početka primene izmenjenih propisa o strancima – izazovi u praksi“

 

Panel diskusija je održana uz prisustvo predstavnika nadležnih državnih organa i velikog broja zvanica iz raznih privrednih sektora. O temi koja je u proteklom periodu bila jedna od najaktuelnijih, govorili su:

  • Sanja Gavranović, rukovodilac Grupe za normativne i studijsko-analitičke poslove u oblasti zapošljavanja, ekonomskih migracija i nadzor u oblasti zapošljavanja, Sektor za rad i zapošljavanje, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
  • Snežana Nekvasil, načelnica Odeljenja za normativno-pravne poslove u Sektoru za osiguranje za slučaj nezaposlenosti i pravne poslove, Nacionalna služba za zapošljavanje
  • Biljana Marić, v.d. pomoćnik direktora, Kancelarija za IT i eUpravu
  • Vesna Lalić, Ministarstvo spoljnih poslova
  • Ivana Đogović, major policije i načelnik Odeljenja za statusna pitanja u Upravi za strance – PU za grad Beograd
  • Biljana Krstović, kapetan policije i policijski inspektor u Upravi za strance – PU za grad Beograd.

Predstavnica TSG Advokati, advokat Jelena Todorović, našla se u društvu vrsnih stručnjaka sa kojima je učestvovala na panel diskusiji kao jedan od moderatora.

Ovim događajem je omogućen sveobuhvatni uvid u zakonodavne promene i njihove implikacije. Panelisti, koji poseduju značajno iskustvo u ovoj oblasti, izložili su učesnicima nova pravila u postupku radnog angažovanja stranaca, i prilikom svog izlaganja razrešili mnoge dileme. Uz veoma živu diskusiju, 4 meseca nakon uvođenja novog sistema, učesnici su imali priliku da podele iskustva i mnogobrojne izazove sa kojima su se susreli od kad je započet modifikovani proces odobravanja/produženja privremenog boravka i radne dozvole, odnosno sticanje jedinstvene dozvole. Nakon panela, u neformalnoj atmosferi je nastavljen razgovor o rezultatima i tome šta su promene donele.

Zahvalnost upućujemo svim panelistima, kao i pokrovitelju AHK Srbija i njegovom pravnom odboru koji je osnovan u cilju informisanja o aktuelnim i relevantnim pravnim pitanjima i sudskoj praksi u Srbiji.

Foto galerija

TSG ADVOKATI

TSG