Važenje boravišne i radne dozvole stranaca za vreme vanrednog stanja

Privremeni boravak stranog državljanina koji je istekao, odnosno koji ističe, smatraće se važećim sve dok je na snazi Odluka o proglašenju vanrednog stanja („Službeni glasnik RS”, broj 29/20).

Tokom trajanja vanrednog stanja u Republici Srbiji svi šalteri Uprave za upravne poslove u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova neće primati nove zahteve za produženje ličnih dokumenata. Propisano je da će se sva lična dokumenta državljana Republike Srbije (lična karta, vozačka dozvola, saobraćajna dozvola, putna isprava i oružni list) kojima istekne rok važenja, smatrati važećim dokumentima sve dok je na snazi Odluka o proglašenju vanrednog stanja. Ovo se takođe odnosi i na sve strane državljane koji imaju potrebu da iniciraju postupak za produženje privremenog boravka u Republici Srbiji. Privremeni boravak stranog državljanina koji je istekao, odnosno koji ističe, smatraće se važećim sve dok je na snazi Odluka o proglašenju vanrednog stanja („Službeni glasnik RS”, broj 29/20), odnosno Odluka o važenju ličnih dokumenata državljana Republike Srbije za vreme vanrednog stanja („Službeni glasnik RS”, broj 29/20).

Sledstveno tome, još uvek je nepoznat stav Nacionalne službe za zapošljavanje u pogledu produženja radnih dozvola stranih državljanina. Naime, još uvek nije u potpunosti jasno hoće li se automatsko produžavanje važenja ličnih dokumenata analogno primenjivati i na radne dozvole ili će se podnositi zahtev za produženje radne dozvole uz privremeni boravak koji ističe, a koji će se u ovoj situaciji ipak smatrati produženim.

Šta propisuje konačna Odluka Vlade Republike Srbije povodom ovog pitanja pročitajte ovde

Ukidanjem vanrednog stanja uvedenog usled pandemije virusa COVID-19 u Republici Srbiji dana 06.05.2020. ova Odluka je stavljena van snage. Više o tome ovde

TSG ADVOKATI

TSG