Prevod Zakona o korporativnoj dužnosti pažnje u lancima snabdevanja (LkSG)

Sažetak

Zakon o korporativnoj dužnosti pažnje u lancima snabdevanja (LkSG) je stupio na snagu 2023. i obavezuje veća preduzeća u Nemačkoj da usvoje obaveze radi smanjivanja ili otklanjanja rizika ili povreda ljudskih prava u oblasti rada i zaštite životne sredine u njihovim direktnim ili indirektnim lancima snabdevanja. Cilj je da se identifikuju, izbegnu i minimalizuju rizici koji bi doveli do kršenja ljudskih prava i oštećenja okoline. Zakon utiče i na strana preduzeća koja saradjuju sa nemačkim firmama.
 
Pročitajte u julskom izdanju Aktuelnosti 2024-67 analizu Zakona o korporativnoj dužnosti pažnje u lancima snabdevanja, naših TSG advokata Ljubice Tomić i Tanje Glišić,  kao i članak o uticajima ovog zakona na srpska privredna društva.
 
TSG tim (Ljubica Tomić i Ivana Radović) je preveo su Zakon o korporativnoj dužnosti pažnje u lancima snabdevanja (LkSG). 
 
 
Ključne reči: Zakon o korporativnoj dužnosti pažnje u lancima snabdevanja (LkSG), Dužnost pažnje, Ljudska prava, Prava u oblasti rada, Zaštita životne sredine, Rizici, Analiza rizika, Sistem upravljanja rizikom, Žalbeni postupak, Izveštavanje, Sankcije, Novčane kazne, Zabrana učešća u javnim nabavkama, Nemačka privredna društva, Srpska privredna društva, Kćerke nemačkih društava, Neposredni snabdevači, Sistem upravljanja rizikom, Pravni osnov, Obeštećenje žrtava, Međunarodne konvencije, Minamata-konvencija, Srbija, Nemačka, Saradnja, Optimizacija, Pravne pozicije, Standarde, Ratifikacija, Potpisivanje.
Ceo tekst pročitajte u PDF formatu »

Ljubica Tomić

Advokat | Managing Partner

Tanja Glišić

Advokat | Partner

TSG