NOVO: Obavezna potvrda za zaposlene koji rade od 17 do 05 časova

Poslodavci čiji zaposleni obavljaju radne zadatke u periodu od 17 do 05 časova i imaju saglasnost da su izuzeti od Naredbe o zabrani i ograničenju kretanja lica na teritoriji Republike Srbije („Naredba“), imaju obavezu da svakom zaposlenom izdaju odgovarajuću potvrdu, saopštilo je Ministarstvo privrede dana 26.03.2020. godine.

Formu potvrde možete preuzeti ovde. Tim povodom Privredna komora Srbije obavestila je da potvrde moraju biti na navedenom obrascu i da u drugoj formi neće biti uzimane u obzir prilikom provere na terenu.

Poslodavac koji ima do 100 zaposlenih u smeni koja traje u periodu zabrane kretanja, potvrdu izdaje na dnevnom nivou, dok poslodavac koji ima više od 100 zaposlenih u smeni koja traje u periodu zabrane kretanja potvrdu izdaje na nedeljnom nivou, za svako zaposleno lice za koje je dobijena saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova da su izuzeti od primene navedene naredbe.

U saopštenju je posebno istaknuto da će počev od 28.03.2020. godine od 17,00 časova, prilikom kontrole poštovanja Naredbe, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova tražiti na uvid potvrdu (u papirnoj ili elektronskoj formi-skenirana potvrda na telefonu, tabletu i sl.) izdatu od strane poslodavca, koja važi isključivo ukoliko se lice nalazi u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova i za koje je dobijena saglasnost da su izuzeti od primene Naredbe o zabrani i ograničenju kretanja lica na teritoriji Republike Srbije.

Ukidanjem vanrednog stanja uvedenog usled pandemije virusa COVID-19 u Republici Srbiji dana 06.05.2020. ova Obaveza je stavljena van snage. Više o tome ovde

TSG ADVOKATI

TSG